mandag 27. juni 2011

Omgivelsene speiler oss

Av og til opplever vi noe vi ikke ønsker å oppleve. Da føler vi oss som offer for omstendighetene. For noen er dette nærmest en kronisk tilstand, for andre hører det til sjeldenhetene. Uansett, hvis vi hadde tatt oss tid til å se litt nærmere på det som så "tilfeldig" og "urettferdig" har hendt oss, hadde vi oppdaget at det ikke finnes hverken tilfeldige eller uheldige omstendigheter. Alt er til ditt beste. Kan du tro det? Hvis du hadde trodd det, ville det umiddelbart ha fjernet all frykt i deg. Den tid den glede...

Byron Katie har et fortreffelig verktøy til å undersøke disse motforestillingene vi har. Dette verktøyet har jeg brukt mange ganger og blitt klokere på hvorfor jeg opplever det jeg gjør, og hva jeg skal lære av det. Metoden heter døm din nabo. Som regel er det jo de andre som er dumme og burde forandre seg. Vi er eksperter i å dømme hverandre, men i virkeligheten forteller dette mer om oss selv enn om dem vi dømmer. Dette har Byron satt i system. 

Første oppgave er å beskrive hvem eller hva som gjør deg irritert, sint, bedrøvet, skuffet, redd, forvirret, frustrert e.l. Denne delen av oppgaven skal man ikke hoppe lett over. Her skal man virkelig øse ut og ikke prøve å legge noe i mellom. Jo saftigere uttalelser, desto mer vil du lære om deg selv. Det neste skrittet er understreke alle uttalelser som føles sterkest. Begynn med de uttalelsene som skaper flest negative følelser i deg og besvare følgende fire spørsmål pr uttalelse:

1. Er det sant?
2. Kan du virkelig vite at det er sant?
3. Hvordan reagerer du når du tenker den tanken?
4. Hvem ville du ha vært uten den tanken?

Hvis du svarer ærlig på nr.1 og nr. 2 vil du oppdage at dine påstander sjelden er basert på fakta, men i stedet er produkt av din egen fantasi...

Når du i tillegg oppdager, ved nr. 3 og nr. 4,  hvilke negative innflytelse disse tankene har på hvordan du føler og agerer, begynner du å skjønne at kilden til all elendigheten du opplever, er ingen andre enn deg selv! Og det er jo gode nyheter, for det er ingen andre enn deg selv du kan forandre på. Ikke fall i offer-fellen igjen med å synes synd på deg selv eller bli tynget av skyldfølelse. Offertankegang er eskapisme, din ubevisste måte å slippe å ta ansvar. Vær smartere enn det. Først når du tør å ta ansvar for det du føler, for at du selv har skapt det, kan du bli fri til å skape noe annet!

Har du gjort undersøkelsen riktig, noe som sannsynligvis er lettere ved å ha en god coach, vil den siste delen kunne avsløre mye. Siste del heter vend det om. Det vil si at du skal vende utsagnet. Anne elsker meg ikke, kan bli til: Jeg elsker ikke meg selv eller Jeg elsker ikke Anne.  Prøv deg frem med ulike varianter. Hvis en av de vendte utsagnene føles like riktig eller riktigere har du truffet spikeren på hodet.

Ja, omgivelsene speiler oss virkelig. "It takes one to know one" eller som det heter på bedre norsk: "Du ser splinten i din brors øye, men ikke bjelken i ditt eget". Det er så sant som det er sagt.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar